26 Ιαν 2008

Μαγειρικη..

Μπριζολες Με Φασκομηλο

4 Μριζολες λεπτες (πριν τις χρησιμοποιησουμε καλο ειναι να τις χτυπησουμε λιγο με..το ειδικο χτυπητήρι για κρεας)

4 φετες ζαμπον

4 φυλλα φρεσκο φασκομηλο (κ αποξηραμενο ειναι οκ,απλα το βαζεις σα σκονη)

100 ml λευκο ξηρο κρασι

Λαδι,αλατι,πιπέρι αν θεμε κ βουτυρο


Γαρνιτούρα

500γρ βρασμενα φασολακια ή

βρασμενα ζυμαρικα(προτιμω ταλιατέλες)

2 σκελ σκορδο σε φετουλες

Βουτυρο,αλατι,πιπέρι

Εκτελεση

Κανουμε ρολακι τη φετα το ζαμπον κ την στερεωνουμε πανω στη μια πλευρα της μπριζολας,μαζι με τα φυλλαρακια το φασκομηλο,η τη σκονη, κ στερεωνουμε με οδοντογλυφίδα.

Ζεσταινουμε 2 κουτ λαδι μαζι με 1 κουτ βουτυρο,αν θελουμε, στο τηγανι –μεγαλο/αντικολλητικο.Βαζουμε τις μπριζολες με το ζαμπον προς τα πανω κ τηγανιζουμε 5-6 λεπτα.Τις γυριζουμε προσεκτικα κ τηγανιζουμε ΜΟΝΟ 1-2 λεπτα.

Τις βγαζουμε απο το τηγανι. Προσοχη:Τις μπριζολες,τις βγαζουμε απο το τηγανι ΑΦΟΥ βεβαιωθουμε οτι ψηθηκαν.Οχι μισοψημενες.

Ριχνουμε στο τηγανι το κρασι κ με μια ξυλινη κουταλα,ξύνουμε τον πατο του τηγανιου.ριχνουμε αλατι,πιπέρι (εγω ριχνω κ λιγουλάκι θυμάρι) κ μολις η σαλτσα βρασει,σβηνουμε τη φωτια.Βαζουμε μεσα τις μπριζολες,τις γυριζουμε 1-2 φορες προσεκτικα κ τις αφήνουμε λιγουλάκι πανω στο ματι να ‘δεσουν’ τα μυρωδικα)..

Σε αλλο τηγανι, βαζουμε 2 κουτ λαδι η 2 κουτ βουτυρο κ ριχνουμε τα φασολακια/ζυμαρικα,το σκορδο,αλατι,πιπέρι,ανακατευουμε κ σοταρουμε για 1-2 λεπτα.

Σερβιρουμε,μαζι με τη γαρνιτούρα.

Τα υλικα ειναι για 4 ατομα.



Μελιτζανες με Τυρι


4 μετριες μελιτζανες φλασκες

1πιπερια (εγω εβαλα κοκκινη,Φλωρίνης,ηδη ψημενη)

2 κολοκυθακια

1κρεμμυδι

4 ψιλικομμενα φιλετα αντσουγιας στο λαδι

150 γρ ψιλοκομμενο κασέρι (εγω εβαλα ρεγκάτο.Γενικα αν ειναι να βαλετε κασέρι φροντιστε να ναι καλο γιατι τα περισσοτερα στην αγορα ειναι αγευστα)

Βασιλικο

2 μεγαλες ντοματες (Δεν ειναι η εποχη τους.Εβαλα ντοματακια ψιλοκομμενα κονσέρβα,με οσο λιγοτερο χυμο γινεται)

4-5 φετες τυρι για τοστ

Λαδι,αλατι,πιπέρι

Εκτελεση

Βγαζουμε κοτσανια κ λοιπα απο μελιτζανες κ τις ζεματιζουμε για 5 λεπτα σε καυτο αλατονερο.Τις βγαζουμε,τις κοβουμε στα δυο κ αφαιρουμε μερος της ψυχας.

Ψιλοκοβουμε : To κρεμμυδι,τα κολοκυθακια,την ψυχα μελιτζανας,την πιπερια.Ζεσταινουμε ενα τηγανι με 4 κουτ λαδι κ σοταρουμε ολα τα παραπανω σε χαμηλη φωτια μεχρι να μαραθουν.Τα κατεβαζουμε απο τη φωτια κ προσθετουμε την αντσουγια,το ψιλοκομμενο κασέρι,βασιλικο,αλατι,αρκετο πιπέρι,2 κουταλιες ντοματακια(αν δε χρησιμοποιησουμε τις ντοματες της συνταγης).

Γεμιζουμε τις μελιτζανες.

Αν χρησιμοποιησουμε τις ντοματες,τις κοβουμε ροδελες κ τις βαζουμε πανω στις μελιτζανες.Αν οχι,μια κουταλια ντοματακια σε καθε μια.

Βαζουμε 3 κουτ λαδι στο πυρεξ η ταψάκι κ ψηνουμε για 30 min στους 180

Βγαζουμε, κοβουμε τυρι για τοστ σε λόρδες κ σκεπαζουμε μελιτζανες διαγωνια.

Τις βαζουμε κ παλι στον φουρνο μεχρι να λιωσει το τυρι.

Τα υλικα ειναι για 4 ατομα.

2 σχόλια:

Εξύμνoς είπε...

Πολυ ενδιαφερον...
Εγω προχτες εκανα την πρωτη μου ομελετα!! Ακομα πανηγυριζω...

me είπε...

εκανες μια καλη αρχη,baby.Συνεχισε..