Λοιπον.Βρηκα τι θα κανω ετσι κ η καλλιτεχνια δεν αποδωσει!
Θα φτιαχνω μαρμελαδες κ θα τις πουλαω στο ιντερνετ!
Μαλιστα!
Το λοιπον:
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ
1.1,5 κιλο καστανα (στην πραγματικοτητα χρειαζομαστε 1 κιλο αλλα υπολογιζουμε πιθανα χαλασμενα)
2.700γρ ζαχαρη
3 τριμμα απο φλουδα 1 λεμονιου
4.2 βανιλιες
αρχικα καθαριζουμε τα καστανα μ ενα κοφτερο μαχαιρι το σκληρο τσοφλι.
Τα ζυγιζουμε.
1 κιλο,καστανα τα βαζυμε στην κατσαρολα με νερο ισα να τα σκεπαζει κ αναβουμε το ματι της κουζινας αμεσως στο 12 (ειπαμε εχω παλια κουζινα,μετραει απ το 1 ως το 12 το συγκεκριμενο ματι)
μολις αρχισει κ βραζει κατεβαζουμε αμεσως στο 2 κ αφηνουμε μερικα λεπτα.βγαζουμε τα καστανα με κουταλα σε ταψακι κ αφερουμε την καστανη μεμβρανη που εχουν γυρω γυρω οπως τ αμυγδαλα
πεταμε το νερο.
ξαναβαζουμε κασταναα στην κατσαρολα με 250ml νερο παλι να τα καλυπτει.σε σιγανη φωτια .Μολις αρχισουν κ αφριζουν τρυπαμε με μια οδοντογλυφιδα αν τρυπιεται τα βγαζουμε απ τη φωτια βγαζουμε τα καστανα απο την κατσαρολα κ το νερο το κραταμε σ ενα μπρικακι.
Περναμε τα καστανα απο το μουλτι η τη μηχανη του πουρε (μεσα στ αλλα δωρα για τα γεννεθλια μου να μου παρετε κ τη μηχανη παρακαλω)
μολις γινουν τα καστανα πουρες,
βαζουμε στην κατσαρολα τη ζαχαρη 100 ml νερο-απ αυτο που κρατησαμε- (για καθε κιλο καστανα ειναι 100μλ νερο)
το ξισμα κ τις βανιλιες.Τωρα,οσον αφορα τη ζαχαρη εξαρταται ποσο γλυκια μας αρεσει η μαρμελαδα.Καλυτερα μη βαλετε απ την αρχη ολη τη ζαχαρη ωστε να δοκιμαζεται κ να σταματησετε εκει που σας αρεσει.Με 700γρ ζαχαρη εμενα μου φανηκε πολυ γλυκια.
Βαζουμε στη φωτια την κατσαρολα 9το ματι στο 1) ανακατεβουμε με ξυλινη κουταλα να ενωθουν κ μετα προσθετουμε τον πουρε απ τα καστανα κ ανακατεουμε.
Ανεβαζουμε τη φωτια στο 5 κ ανακατεουμε μεχρι ν αρχισει η μαρμελαδα να ξεκολαει απο το πλαγια (οχι να κανει παφ)
ανακατεουμε συνεχεια.
Τωρα εδω επισης ειναι τι μας αρεσει.Αν τι θεμε υδαρη,προσθετουμε περισσοτερο νερακι στην αρχη οχι πολυ κανα 50μλ.
Αν τη θεμε σφιχτη κ βγηκε κατα λαθως υδαρης ανακατεουμε συνεχεια εχοντας το ματι της κουζινας μια στο 1 μια στο 5 (διοτι η μαρμελαδα κανει 'παφ' κ πεταγεται πανταχοθεν αν την αφησεις συνεχεια στο 5)
Εν τω μεταξει,αναβουμε τον φουρνο κ βαζουμε μεσα τα βαζα κ τα καπακια τους στους 120 για 10 λεπτα.
Ταυτοχρονα (εχουμε υπολογισει την ωρα)αποσυρουμε τη κατσαρολα απ τη φωτια,βγαζουμε τα ζεστα βαζα κ βαζουμε αμεσως τη μαρμελαδα.Προσεχοντας να μην υπαρχουν κενα αερος μεσα στο βαζο.Σκουπιζουμε το στομιο,κλεινουμε καλα κ αναποδογυριζουμε.Αφηνουμε ετσι 2-3 ημερες.
Αμα ανοιχτει την κραταμε στο ψυγειο 2 μηνες.
Ειναι μπελαλιδικη,να χεις ορεξη να την κανεις.Αλλα 1 κιλο καστανα λεει να το φτιαξεις,τωρα που ρχονται Χριστουγεννα κ βγαινει αρκετη.Νομιζω οση σου χρειαζεται για ολη τη χρονια.
Ενα τιπ ειναι,τα βαζα,καινε οταν βγαινουν απ το φουρνο.Τα πιανω λοιπον με τη μια ακρη μιας πετσετας που ναι λιγο βρεγμενη,απο κατω κ με τη πετσετα τ ακουμπω στον νεροχυτη κ το κραταω.με το αλλο χερι γεμιιζω κ μετα πιανω την αλλη ακρη της πετσεταςκ με αυτη το καπακι κ κλεινω σφιχτα.
Δε ξερω ποσο κανει στην αγορα,εχω ακουσει οτι πουλανε στο Πηλιο.Παντως,οσο κ να κοστιζει αν ειναι σπιτικη τ αξιζει τα λεφτα της μονο για τον κοπο.
κ μιας κ μιλαμε για λεφτα θελω να εκφρασω τον αποτροπιασμο μου για το γεγονος οτι ενα γυαλινο απλο βαζακι σαν αυτο της μαγιονεζας κανει 1,5 ευρω!
Λοιπον εγω τα μαζευω αυτα της μαγιονεζας κ της παστας ελιας κλπ τ αποστηρωνω τα φυλαω κ οταν ειναι να κανω μαρμελαδα η οτι τα βαζω στο φουρνο κ εχω βαζα!Βουαλα!
Α! κ τι καινουργια καπακια κ χαζα?Η μαγειρικη ειναι σαν την ιατρικη.Εχεις 5 πρωτοκολλα κ απο κει κ περα κανεις του κεφαλιου σου.Τα παλια καπακια μια χαρα ειναι λεμεεεεεε!!!!
Εχουμε κ ενα περιβαλλον να σωσουμε κυρια μου!Τοσα καπακια στις χωματερες!
κ σε τελικη,αμα χαλασει λιγο,πεταμε τ αποπανω κ βραζουμε το υπολοιπο μια δοση, ξανα.
Δηλ στην αρχαιοτητα ειχανε καπακια?κ μαλιστα καθε φορα καινουργια?
Ε μη τρελαθουμε κιολας!
1 σχόλιο:
μαρμελάδες μαρμελάδες, καλύτερα!
Δημοσίευση σχολίου