Ψαχνωντας στο ιντερνετ την κλασσικη συνταγη για κεϊκ που εφτιαχνε η mother βρηκα διαφορες συνταγες.Εκεινο που μου εκανε εντυπωση ειναι πως ολες (οσες βρηκα εγω) γινονταν με αλευρι που φουσκωνει μονο του κ διαφορα αλλα νεοελληνικα.Αλλα εγω ηθελα το κεϊκ της μαμας μου!Αυτο που εφτιαχναν τη δεκαετια του 80 χωρις αλευρι που φουσκωνει μονο του κ χωρις πολλα πολλα.
Κ επειδη στο ιντερνετ δεν υπαρχει (προφανως καμια δε ποσταρει τις original συνταγες της μαμας της) αναγκαστηκα να ψαξω τα ντουλαπια της κουζινας για να ξεθαψω ενα τετραδιο (της δεκαετιας του 80-μπορει κ παλαιοτερο) με τα γραμματα της μητερας μου (κ τις ζωγραφιες κ τα ορνιθοσκαλισματα μου εκεινης της εποχης) κ ω του θαυματος!
Εκανα κεϊκ!
Λοιπον λοιπον για οποιον/α ενδιαφερεται για μια παλια καλη συνταγηηηηηη.....
Υλικα
1. 1 φλιτζανι τσαγιου βουτυρο
2.1 κ 1/2 φλιτζανι τσαγιου ζαχαρη
3.3 κ 1/2 τσαγιου αλευρι (το απλο! )
4.1/2 φλιτζανι τσαγιου γαλα
5.4 αυγα
6.2 βανιλιες
7.2 κουταλακια κοφτα μπεικιν παουντερ
Εκτελεσις: (ε?ε? δεν ακουγεται ωραια αυτο το 'εκτελεσις'????)
αναμειγνυουμε το αλευρι,το μπεικιν κ τη βανιλια
κραταμε 4 κουταλιες ζαχαρη κ την αναμειγνυουμε με το κακαο το οποιο κ εχουμε διαλυσει σε χλιαρο γαλα*
χτυπαμε το βουτυρο πολυ καλα κ στη συνεχεια προσθετουμε τη ζαχαρη κατοπιν τους κροκους κ εξακολουθουμε δουλευοντας**
Κατοπιν προσθετουμε εναλαξ τα ασπραδια χτυπημενα μαρεγκα κ το αλευρι.
Περνουμε ενα φλιτζανι απο το μειγμα αυτο κ το ανακατευουμε με το κακαο.
Εχουμε φορμα βουτυρωμενη κ ριχνουμε 2-3 κουταλιες λευκη ζυμη,1 κουταλια με το κακαο.
Εις τη δευτερη σειρα προσεχουμε προσεχουμε να ριχνουμε επανω εις την σκουρα ζυμη την λευκην κ τουμπαλιν.
Στρωνουμε την επιφανεια με τη λαμα του μαχαιριου κ ψηνουμε σε μετριο φουρνο επι 3/4 της ωρας (45')***
το copiright εννοειται ανοικει στη mother κ ας μη το ξερει.
Λοιπον επειδη εγω ειμαι η ακαματα κορη κ η μανα μου γραφει σα μαγειρισα χρονων εχω κατι προσθεσεις να κανω
εκει που λεει βουτυρο εννοει βιταμ (μπορει να γινει κ με λαδι-μην αρχισουμε τωρα τις παραλαγες.Το original ειναι βιταμ παει κ τελειωσε)
ζαχαρη,εγω βαζω 2 κουπες
*δε κρατησα ζαχαρη για το κακαο την εβαλα ολη στη ζυμη κ το γαλα καλο θα ηταν να ειναι αρκετα ζεστο διοτι το κακαο δε διαλυεται ευκολα.Επισης.Το ενα φλιτζανι ζυμη που λεει ειναι στην πραγματικοτητα 4 κουτ της σουπας ζυμη.
**χτυπησα βουτυρο με ζαχαρη κ μετα εβαζα ενα ενα τ αυγα (κροκο κ ασπραδι ασε μας με τις μαρεγκες!) κ στο ενδιαμεσο τα χτυπουσα να ομογενοποιηθουν κ συνεχιζα.
Το αλευρι το διπλοκοσκινισα μαζι με τις βανιλιες κ το μπεϊκιν (το κανει η Αργυρω,ειπα να δοκιμασω.Η μανα μου δε κοσκινιζε τιποτε-αλλα εχανε χρονο με τη μαρεγκα οποτε ειναι ¨η η μια ¨η η αλλη)
Τη φορμα τη βουτυρωνουμε ΚΑΙ την αλευρωνουμε (η μανα μου δεν αλευρωνει.Οικονομια)
*** αυτο το στρωσιμο με τη λαμα μα τω Θεω δε το καταλαβα.Προσπαθησα αλλα δεν.Δοκιμασα να το στρωσω με το κουταλι αλλα δε το συνιστω γιατι μπερδευται πολυ η λευκη ζυμη με την εγχρωμη κ δε το θεμε,so απλα το κουνησα περα δωθε οπως με το τσιζ κεϊκ κ θα δουμε τι θα βγει.
Ειναι ευκολο κεϊκ.
Τωρα.Αν σωνει κ ντε πρεπει να ναι το αλευρι φαριναπ εχω να πω,προσθεστε κ 1 κουταλακι του γλυκου μπεικιν(εγω βαζω 1 της σουπας κοφτο).Η ζυμη θα βγει αρκετα μασιφ οποτε στα ενδιαμεσα που το χτυπατε ριχτε κ μια δυο κουταλιες της σουπας (η κ παραπανω,τοσο ωστε να μην εχει μεγαλη αντισταση το μειγμα στο μιξερ)γαλα για να μπορει να δουλευτει (κ να μη καει κ το μιξερ!)
Δηλ αλευρι χτυπαμε 1 κουτ της σουπας γαλα χτυπαμε αλευρι κλπ.
Οταν γινει το αφηνουμε 10' στη φορμα κ μετα ξεφορμαρουμε κ πασπαλιζουμε αν θεμε με ζαχαρη αχνη (again η mother δε το εκανε αυτο , μα ποτε λεμε)
κ οοοοολα αυτα τα χρονια που εγω κ ο bro το εχουμε βαρεθει αυτο το κεϊκ (υπηρχαν εποχες που της ειχαμε απαγορευσει ρητα να το φτιαχνει-οχι οτι ακουει) ο πατερας μου το ετρωγε με την ιδια ορεξη λες κ το φτιαχνε η mother πρωτη φορα!
κ γι αυτο χολιστερινες ξεχολιστερινες η mother εξακολουθουσε κ το εφτιαχνε
:)
update-πως το ψηνουμε
γιατι κ αυτο ειναι ενα θεμα.
ΛΟιπον 15 λεπτα πριν το βαλουμε στο φουρνο,τον αναβουμε στους 150 βαθμους.
Τη φορμα τη βαζουμε στον πατο του φουρνου (οχι σε σχαρα) κ ανοιγουμε τις αντιστασεις πανω κ κατω για να ψηθει.Χρειαζεται ακριβως 45 λεπτα κ στο πρωτο 30-λεπτο δεν ανοιγουμε ΚΑΘΟΛΟΥ το φουρνο γιατι το κεϊκ θα κατσει. (εγω αφηνω το φως του φουρνου αναμενο κ το ελεγχω ετσι)
Ειναι ετοιμο οταν ξεκολα απο τα τοιχωματα της φορμας κ η οδοντογλυφιδα βγαινει στεγνη.
Εχω βεβαια οπως εχω ξαναπει προπολεμικη κουζινα αλλα γενικα απ οτι εχω ακουσει τα κεικ δε τα ψηνουν στον αερα.
10 σχόλια:
Καλημέρα... δεν είναι μόνο η γεύση του κέικ καθεαυτή... (Εκείνου "της μαμάς" δλδ)
είναι και όλα όσα εμπεριέχει. Η ώρα της προσφοράς, η συνάθροιση της οικογένειας, το χρώμα της φορμάϊκας στα ντουλάπια, όλη εκείνη η αίσθηση που επαναφέρει στιγμές από την παιδική ηλικία. Την παιδική φαντασία, που έχει τη μοναδική ικανότητα να εξωραϊζει το σκηνικό... ακόμη και τους μικρούς νάνους-αλατοπίπερα, που έγιναν θραύσματα στα εφηβικά μας χρόνια...
Συγνώμη για το μελό, αλλά όπως και νά χει μια συγκίνηση με έπιασε διαβάζοντας το ποστ σου...
αχ αυτές οι μαμάδες..
έχουν τη δική τους μυρωδιά σε όλα :)))
η δική μου πάντως΄
όπου και αν γράφει για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αντικαθιστά με απλό αλεύρι και προσθέτει και μπέικιν πάουντερ..
και δεν έχει αφήσει καμία συνταγή που να μην την "πειράξει" ;))))
μιαμ μιαμ
θα το κανω μετα την εξεταστικη μου - εψαχνα κατι τετοιο
χαχαχαχ miss pink κ η δικια μου η μητερα 'πειραζει' ακαταπαυστα τις συνταγες συχνα με διφορουμενα αποτελεσματα.
Ελπιζω η δικη σου να το κανει με επιτυχια!
megoulino-ειναι τοσο ευκολο που μπορεις να το κανεις κ στην εξεταστικη ετσι για να ξελαπικαρει το μυαλο κ μετα θα χεις να τρως μαζι με τον καφε τις ατεεεελειωτες ωρες διαβασματος!
Η ολη ετοιμασια ειναι γυρω στα 30 λεπτα,μονο να χεις βγαλει τα υλικα κανα 5 ωρες νωριτερα
nikiplos-το φαγητο ειναι σαν τ αρωματα.Μπορει να σε γυρισει χροονια πισω σε στιγμες πιο ευχαριστες.
Εγω οποτε μαγειρευω ειναι σα να ειναι η παλια μου μητερα σπιτι ετσι οπως ηταν χρονια πριν αρρωστησει κ αυτο ειναι στιγμες που το εχω αναγκη.
Κατα τ αλλα ενα εχω να πω,χαραμιζομαιαιαιαιαιαι.
Παντως,μπορεις κ εσυ να δοκιμασεις να το φτιαξεις δεν ειναι δυσκολο.
πέτα βρε ένα κομμάτι και εδώ, δε λέω ποτέ όχι σε μια φέτα κέικ, που ποτέ δεν είναι μόνο μία!
haha ^^ Polu megali i suntagi, kai poluploki. Tha kapso ti kouzina an dokimaso.. (epeidi eimai axristi noikokura:P)
χαχαχαχαχαχα δεν ειναι ουτε μεγαλη ουτε πολυπλοκη!ειναι πολυ αναλυτικη ακριβως γι αυτους που δε ξερουν τιποτα απο κουζινα.Ηταν το προβλημα που ειχα οταν ξεκινησα να μαγειρευω.Ολες οι συνταγες απευθυνονται σε ανθρωπους που ξερουν.Πολυ λιγα πραγματα για αρχαριους.
Αυτο ειναι ενα αναλυτικο κεικ για αρχαριους.Φιλια
koritsia ta petaksa ola mesa ston artoparaskeyasti mono to boutiro eliosa ligo kai egine fobero...
Δημοσίευση σχολίου