17 Απρ 2010

Μακαρονια Σουφλε

Αν κ δεν ειναι το οριτζιναλ σουφλε της παιδικης μου ηλικιας που ακομη δεν εχω βρει στο ιντερνετ (η mother δε φτιαχνει τετοια),ειναι ευκολο, χωρις κρεμα γαλακτος κ πολλα πολλα κ ειναι μια καλη αρχη για να μαθεις να κανεις μπεσαμελ

  • 350γρ. πενες
  • 2 κουταλιες της σουπας βουτυρο η ελαιολαδο
  • 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • 50γρ. αλευρι
  • 550ml φρεσκο γαλα
  • 1 κ γ μοσχοκαρυδο
  • 150γρ. τυρι κρεμα
  • 4 κροκους χτυπημενους
  • 100γρ. γραβιερα τριμενη
  • 100γρ. παρμεζανα τριμενη
  • 4 ασπραδια
  • μια πρεζα αλατι
  • 1 κ.γ. πιπερι
  • λιγο τριμμενο μπαχαρι
να πω εδω οτι μπορει να μπει οποιο κιτρινο τυρι εχουμε σπιτι κ αν εχουμε διαφορα πιπερια μπορουμε να βαλουμε λγο απ ολα αναλογα τι μας αρεσει

Επισης,η παραπανω ποσοτητες φτανουν για να φτιαξουμε ενα ταψακι σε φοιτητικο φουρνακι.Αν θελουμε για οικογενεια ειναι οι διπλες δωσεις κ φυσικα διαφορετικα σκεβη κουζινας

Εκτελεση

Βραζουμε τις πεντες με λιγο λαδι κ αλατι κ τις στραγγιζουμε.

ετοιμαζουμε τις ποσοτητες ολων των υλικων απο πριν (πολυ σημαντικο γιατι χρειαζονται γρηγορες κινησεις κατα την εκτελεση ) να ναι ολα σε θερμοκρασια δωματιου
κ ζεσταινουμε ελαφρα το γαλα.
Σε μια μικρη κατσαρολα,ριχνουμε το βουτυρο κ μαραινουμε το κρεμμυδι.
Στη συνεχεια ρχνουμε σταδιακα το γαλα κ το αλευρι (λιγο γαλα ανακατευω μετα λιγο αλευρι ανακατευω με αυτο το συρματινο εργαλειο για να μη σβολιασει) σε χαμηλη φωτια (1 με 2)
Προσθετω αλατι πιπερι μοσχοκαρυδο κ συνεχιζω να χτυπαω μεχρι να ειναι ελαφρα πηχτη.Δοκιμαζω να δω αν μου αρεσει η ποσοτητα των μπαχαρικων.Καλο ειναι να μην προσθεσουμε αλατι διοτι εχουν κ τα τυρια
Μετα προσθετω το τυρι κρεμα
Τους κροκους
Την γραβιερα κ τη μιση παρμεζανα.
Τα προσθετω ενα ενα κ σταδιακα κ καθ ολη τη διαρκεια χτυπαω να ενωθουν.
Οταν γινει αυτο ανεβαζω τη φωτια σταδιακα στο 4 κ συνεχιζω να χτυπαω μεχρι να γινει τοσο πηχτο ωστε ν ανασηκωνεται απο το συρμα η ν αρχιζει να σκαει στην επιφανεια.
Δε το αφηνω πολυ μην αρπαξει απο κατω.
Ριχνω τις πενες πισω στην κατσαρολα κ χτυπαω στο μιξερ τ ασπραδια να γινουν μαρεγκα.
Πιχνω στην κατσαρολα με τις πενες τη μπεσαμελ κ ανακατευω πολυ καλα.
Στη συνεχεια προσθετω τη μαρεγκα κ ανακατευω απαλα.
Μεταφερω το μειγμα στο ταψακι κ πασπαλιζω απο πανω με την υπολοιπη παρμεζανα.
Ψηνω σε προθερμασμενο φουρνακι (στο 8 η το 9) για 15 λεπτα με 30 λεπτα αναλογα το φουρνακι μας.
ΚΟινως μεχρι να ροδοκοκκινησει απο πανω.
Κ ετοιμο!

Στη Σερβια εχω φαει μακαρονια σουφλε για πρωινο.Δε ξερω γιατι το καναν αυτο.
Παντως ειναι ωραιο κ για μεσημερι Κυριακης με φιλους μαρουλοσαλατα κ ενα λευκο κρασι.
Φιλια.






1 σχόλιο:

Margarita είπε...

Η μακαρονάδα είναι μία από τις αδυναμίες μου.. φαίνεται όμορφη και μυρωδάτη η συνταγή, και μ' αρέσει να κάνω τέτοιου είδους πειράματα!

Καλή σου Κυριακή me ***