22 Ιαν 2011

Αλμυρο Τσιζκεϊκ Και Γλυκακι!

Για Τη Βαση

125γρ βουτυρο λιωμενο κ ζεστο (εγω βαζω βιταμ)

250γρ κρακερακια η γαλετες (προτιμω τις γαλετες.Τα κρακερς εχουν πολυ αλατι.Το ζητημα ειναι που θα βρεις γαλετες.Παντως αν η σχεση ειναι φανταρος καπου του λες να στις μαζευει (ετσι κ αλλιως τις σνομπαρουν) κ φτιαχνεις εχταχτη βαση)-

2κ.σ. κεφαλοτυρι ή παρμεζανα ή τελος παντων οτι κιτρινο τυρι εχουμε τριμμενο στο σπιτι

*Μ αυτες τις ποσοτητες η βαση βγαινει λεπτη.Αν τη θελετε παχια αυξηστε απλα τις ποσοτητες.Επισης.Αν το κοψετε αμεσως η βαση θρυμματιζεται.Παρατηρησα οτι ειναι καλυτερο κρυο την επομενη μερα.

Για Τη Γεμιση

700γρ (ή 500γρ) σπανακι ψιλοκομμενο ζεματισμενο κ καλα στραγγισμενο

2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα

400γρ φετα

250γρ ανθοτυρο

200γρ γιαουρτι (καλυτερα με ολα τα λιπαρα του)

5 αυγα χτυπημενα με το πιρουνι (αυτος ο αριθμος αυγων μου φανηκε μεγαλος.Την αλλη φορα θα το δοκιμασω με μονο 3 αυγα)

2κ.σ. ψιλοκομμενο ανηθο ή οσο ανηθο θελετε

1 φλιτζανακι ρυζι (αν το μιγμα σας βγει πολυ νερουλο,διαφορετικα οχι)

Αλατι (εγω βαζω ¼ κ.γλυκου)

Πιπερι (εγω βαζω 1 κ ½ κουταλακι γλυκου)

Αλεθουμε τα κρακερ στο μιξερ (να μη γινουν εντελως σκονη) σ ενα μπωλ ριχνουμε τα κρακερ το τυρι κ το ζεστο βουτυρο ανακατεβουμε.

Αλευρωνουμε τη βαση της φορμας-δαχτυλιδι.Βαζουμε λαδόκολλα απο κατω.Κλεινουμε το δαχτυλιδι.Αλευρωνουμε ξανα κ με το πινελο ή το χερι μας βουτυρωνουμε πολυ καλα ολο το εσωτερικο.Απλωνουμε το μιγμα της βασης κ το παταμε με τα δαχτυλα οπως στο γλυκο τσιζκεϊκ.

Βαζουμε στο ψυγειο μεχρι να φτιαξουμε τη γεμιση.

Σ ενα αλλο μπωλ θρυματιζουμε τα τυρια.προσθετουμε το γιαουρτι τον ανηθο τα κρεμμυδακια αλατι πιπερι κ ανακατευουμε πολυ καλα κ δοκιμαζουμε να δουμε αν μας κανει η γευση.Τα τυρια να ναι πολυ καλα θρυμματισμενα.Σα κρεμα περιπου.Προσοχη.Δε τα χτυπαμε στο μιξερ.Στη συνεχια προσθετουμε τ αυγα.Ανακατευουμε κ μετα το ρυζι.

Ζεματαμε το σπανακι.

Στο στραγγιστηρι για τα μακαρονια βαζουμε το σπανακι κ ρυχνουμε απο πανω 2 λιτρα καυτο νερο.Τ αφηνουμε..Ετοιμο!

Το στραγγιζουμε πολυ καλα με τα χερι μας χουφτιτσα-χουφτιτσα (να χει κρυωσει ομως πρωτα καπως!Μη καουμε!)

Το ριχνουμε στο υπολοιπο μιγμα κ ανακατευουμε.

Βγαζουμε τη βαση απ το ψυγειο.Βαζουμε το μιγμα μεσα κ ψηνουμε στον αερα 35-40 λεπτα στους 160C. Δε ξερω στους ποσους βαθμους ψηνουμε χωρις αερα.Απλα ανοιγουμε τον φουρνο κ ελεγχουμε με οδοντογλυφιδα.

Το αφηνουμε να σταθει κανα 30 λεπτα πριν το κοψουμε.

Παρατηρηση:Η βαση εχει εξαιρετικη γευση!Μπορει να τη δοκιμασω κ σαν κουλουρακια σκετη,αλλα παντα με γαλετα κ οχι κρακερς.

Γλυκακι γρηγορο

Κρεμα ζαχαροπλαστικης στιγμης οτι μαρκα θελουμε ή ανθος αραβοσιτου.

Μαρμελαδα

Digestive μπισκοτα

Ποτηρακια για κρεμ καραμελε ή ο,τι αλλα ποτηρια θεμε

Θρυματιζουμε 2-3 μπισκοτα κ τα παταμε ελαφρα στη βαση του ποτηριου.

Βαζουμε 1-2 κουταλιες κρεμα ζαχαροπλαστικης (εδω μπορουμε αν θεμε να βαλουμε μεσα ξηρους καρπους,κομματια σοκολατα κ.α.)

Απο πανω βαζουμε αναλογα 1-2 κουταλιες μαρμελαδα να σκεπασει την κρεμα.

Στο ψυγειο ή κατανάλωση αμεσως!

** Την επομενη μερα που τα μπισκοτα της βασης εχουν μαλακωσει ειναι τελειο!

***Βρηκα κατι πολυ ωραιες μαρμελαδες στο ντελικατεσεν του Βασιλοπουλου στη Σταδιου.Αγγλικες Blueberry and cranberry η κατι τετοιο.Γινεται πολυ ωραιο το γλυκο με αυτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: