8 Αυγ 2009

Η λευκη Πολη part 3 Γκουρμε

Υπηρχαν καποια πραγματα που οοολα αυτα τα χρονια τα νοσταλγουσα.Θες γιατι τα συνδιαζα με ωραιες στιγμες,θες γιατι η γευση ηταν που μ ενοθουσιαζε,θες γιατι δε μπορουσα να τα βρω αλλου.
Δεν εχω φωτογραφιες απο ολα,ηταν τοσα που επρεπε να κανω που πραγματικα δε προλαβαινα ωστοσο κατι καταφερα κ σας το παρουσιαζω

1.Yugurt.
Δεν εχω φωτογραφια αλλα ειναι κατι που οπωσδηποτε πρεπει να δοκιμασει κανεις.Κυκλοφορει σ ολες τις πιθανες εκδοχες.Ειναι κατι μεταξυ γαλακτος κ γιαουρτιου κ δεν εχει καμια σχεση με το δικο μας αριανι.
Γενικα η Σερβια εχει εξαιρετικα γαλακτοκομικα κ κρεατα για τους λατρεις.

2.Νερο με γευση.
Ω ναι,ακριβως οπως στην Αγγλια.Η Σερβια εμπαρκο ξε εμπαρκο ηταν κ ειναι πιο ενημερωμενη απο εμας κ στη μοδα κ στα προϊοντα.
Το νερο ειναι σε διαφορες γευσεις.Ο,τι ποθει η καρδια σου.Πολυ περισσοτερες απ οτι ειδα στην Αγγλια. Το θετικο τυο απο μια σκοπια (γιατι αν το δεις απ την αλλη σκοπια τη χημικη αστο καλυτερα) ειναι οτι η γευση ειναι τοσο δυνατη κ τοσο κοντα στη φυσικη που νομιζεις οτι πινεις χυμο!Απολαυστε το κρυο
Φυσικα το μπουκαλι ειναι αδειο (χεχεχε) πισω διακρινεται το ποτηρι ο ice coffee (neskafe με νερο σε θερμοκρασια δωματιου κ αγλυκια σαντιγι) και δεξια ο κρυος nescafe (νεσκαφε με νερο σε θερμοκρασια δωματιου)Ζητας κ ενα ποτηρι παγακια κ ενα κουταλι κ εισαι σχεδον οκ (φραπες δε παιζει) κ στο βαθος τα Σερβικα τσιγαρα του Ljubisa.

3.Bitter Lemon
Δε το χουμε εδω.Οσο κ να ψαξα ολα αυτα τα χρονια,γιατι μιλαμε οτι κυριολεκτικα το λατρευω δε βρηκα πουθενα (σνιφ!) ειναι κατι μεταξυ λεμοναδας,γκαζοζας κ σοδας αλλα με λιγο πικρη γευση στο τελος.Eγω πηρα αυτο της φωτογραφιας το οποιο γλυκιζει,δεν εψαξα αλλα καποτε ειχαν δικο τους,το οποιο ειναι σαφως πολυ αλλα πολυ καλυτερο.

4.Karatzortzeva



Ειναι σνιτσελ στην πραγματικοτητα,τυλιγμενο μαζι ειτε με ενα ειδικου τυπου τυρι ειτε με λιπος.Αδυνατον να το αναπαραγαγω.Μερικα πραγματα,η τ απολαμβανεις στον τοπο τους η δε τ απολαμβανεις ποτε.Ολα τ αλλα ειναι απλα κακες απομιμισεις.
Μπορειτε να τη συνοδευσετε με την τοπικη μπυρα Jelen η με μια κοκακολα.
Η συμβουλη μου ειναι μη παρετε κατι αλλο.Το πιατο ειναι απολυτα χορταστικο κ αν ηδη εχετε γεμισει το στομαχι σας ουτε θα την απολαυσετε αλλα ουτε κ θα την καταφερετε.

Την καλυτερη κατα τη γνωμη μου,θα τη βρειτε στο εστιατοριο του Hotel Park,στην καφανα Kalenich

(βρισκεται στο vracar,πισω απο την εκκλησια του Αγιου Σαββα κ 2 λεπτα απο την Kalenica piaca εξ ου κ τ ονομα) και στο splav Pingvin (τον σκετο ππιγκουϊνο,ουτε τον μικρο -mali pingvin- ουτε τον ηλικιωμενο-stari pingvin) κ τα τρεια σπλαβ ειναι στη σειρα,στις οχθες του ποταμου Σαβα απο την πλευρα του νεου Βελιγραδιου.
(παρακαλω προσεξτε τα σκουπιδια στην εισοδο.Ολα τα σπλαβ ειναι ετσι .Κ γιατι πετανε σκουπιδια στα ποταμια αλλα κ γιατι ο Σαβα γενικοτερα κατεβαζει βρωμια.Μια ζεστη μερα σαν αυτη που τραβηχτηκε αυτη η φωτο,ο κοσμος εκανε μπανιο απο την αλλη πλευρα των σπλαβ-ω ναι!-)

4. Cevapcici

Αλλη μια τοπικη σπεσιαλιτε που αξιζει να δοκιμασετε



αλλα εμενα,οπως κ να το κανεις,η καρδια μου ειναι χρονια τωρα δωσμενη στην Καρατζορτζεβα,τι να κανεις.

Μερη που νομιζω οτι πρεπει να πατε (αν επισκεφτειτε το Βελιγραδι τωρα συντομα,ειναι το μπαρ μεσα στο Καλεμεγκνταν-ενα εχει οποιον κ να ρωτησετε το ξερει-)
Καθως κ το Grinett cafe στη Bulevar Revolucije.Δε λεγεται πια ετσι,μου διαφευγει το τορινο ονομα αλλα οποιον κ να ρωτησεις που ειναι η Μπουλεβαρ Ρεβολουτσιγιε ξερει.
ΜΟλις φτασεις λοιπον στη Σλαβιγια ερχομενη απο Καλεμεγκνταν (κοινως απο το κεντρο,στρειβεις αριστερα (εχει μια πιατσα ταξι μονιμα εκει) συνεχιζεις ευθεια κ βγαινεις στη ΜΠουλεβαρ η οποια εχει γεμισει παπουτσαδικα (αλλη μια καλη προταση για αγορες)
Μολις βγεις,στριβεις δεξια κ συνεχιζεις ευθεια.Το καφε ειναι το πολυ 2 τετραγωνα αποσταση.Το συστεινω γιατι...εχει free internet!Yeeeeeee!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μας κάνεις και μια ανάρτηση για τους Σέρβους και τις Σέρβες. Εμένα με ενδιαφέρουν μόνο οι τελευταίες ;)

Ανώνυμος είπε...

Καρατζορτζεβα ,
Μοιαζει με ενα μεγαλο πεος (θα ενθουσιασει τους γκευ και τους στρειτ)
Ενα μεγαλο σνιτσελ χοιρινο τι οποιο το αυγουλονουμε το παναρουμε και το αφηνουμε στο ψυγειο να σταθει.
Κανουμε μια γεμιση με φετα (εγω βαζω και ψιλοκομμενες πιπεριες η μπουκοβο) και γεμιζουμε το σνιτσελ ,μετα το τυλιγουμε και τι κλεινουμε η με οδοντογλυφιδα η σχοινακι ,μετα τηγανισμα λειωνει φετα και το ευχαριστιομαστε...

Ανώνυμος είπε...

ΣΝΙΤΣΕΛ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΑ (Σερβία)

Υλικά (4 μερίδες)
Για τα σνιτσελ:

1 κιλό χοιρινό σνίτσελ

150γρ Σέρβικο καϊμάκι

2 αυγά

150γρ (περίπου) αλεύρι

150γρ (περίπου) τρίμμα φρυγανιάς

1 κιλό πατάτες (για γαρνιτούρα)

Για τη σάλτσα Ταρτάρ:

150γρ μαγιονέζα

4 αγγουράκια τουρσί

100γρ «Πάβλακα» (παρόμοιο με σφιχτό στραγγιστό γιαούρτι)

1 σκελίδα σκόρδο

Μυρωδικά

Εκτέλεση:



Χτυπάμε και λεπταίνουμε τα σνίτσελ, τα κόβουμε, τα αλείφουμε με το καϊμάκι και τα αλατίζουμε. Τυλίγουμε τα σνίτσελ σε ρολά, τα αλευρώνουμε, τα βουτάμε σε αυγά χτυπημένα κι έπειτα τα πανάρουμε. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι στη φριτέζα στους 200 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας στίβουμε λίγο λεμόνι.

Για τη σάλτσα: Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα αγγουράκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στη μαγιονέζα και τα χτυπάμε στο μίξερ για να μην είναι η σος πολύ παχύρευστη.

Τηγανίζουμε τις πατάτες και γαρνίρουμε.

Κλίκ

monographix είπε...

Πως λεγεται τελικά αυτο το προιον που εχουν μεταξυ γαλακτος και γιαουρτιου που δεν ειναι όμως αριανι ή ξυνογαλα ?