1 Νοε 2009

Μαγειρικες Αλχιμειες:ταρτα με γλυκο κολοκυθι

η σημερινη ημερα ξεκινησε με προσπαθεια να φτιαξω σπανακοπιτα.Δυστυχως,δεν ευδοκιμησε η προσπαθεια.In fact κατεληξε στα σκουπιδια.Πιστευω ακραδαντα οτι εφταιγε ο 400 ετων φουρνος!Τα παιξε εντελως σημερα τ αποφασισε.τελος πα,θα ξαναπροσπαθησω.Πιθανως να φταιει οτι με τα χρονια εγινε ενας δυσθυμος γερο-φουρνος που αρεσκεται να συνεργαζεται μονο με τη mother,and only!
Θα την περιμενω λοιπον να εκπλευσει για να ξαναπροσπαθησω.
η δευτερη κ αυτη τη φορα επιτυχημενη προσπαθεια μου ηταν να φτιαξω ταρτα κολοκυθι,αυτη που φτιαχνουν στο Αμερικα...η περιπου.

τηνοποια κ εψησα στο φοιτητικο φουρνακι του bro στο νουμερο- που δε ξερω σε τι βαθμους αντιστοιχει- 8

Βασιστηκα στην συνταγη της Μυρσινης Λαμπρακη την οποια συνταγη την αλλαξα λιγο για να πλησιαζει τα γουστα μου.

Για τη ζύµη
2 φλιτζ. αλεύρι
2/3 φλιτζ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
Για τη γέµιση
2 φλιτζ. γλυκια κολοκύθα
2 αβγά
1 κ.τ.σ. λευκή ζάχαρη
2 κ.τ.σ. µαύρη ζάχαρη
1 κ.τ.σ. µέλι
1 κ.τ.γ. κανέλα σκόνη
½ κ.τ.γ. γαρίφαλο σκόνη
½ κ.τ.γ. τζίντζερ σκόνη
1 πρέζα αλάτι
½ φλιτζ. κρέµα γάλακτος
1 φλιτζ. ψιλοκοπανισµένα καρύδια

Ετοιµασία
1. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθµούς και βουτυρώνετε ένα ταψάκι 23x30 εκ. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε ένα µπολ. Ανοίγετε µια τρύπα στο κέντρο του και κόβετε το βούτυρο σε µικρά κοµµάτια. Προσθέτετε 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και δουλεύετε µέχρι να τρίβεται σε ψίχουλα.
2. Με τα δάχτυλά σας στρώνετε το µείγµα στο ταψάκι και ψήνετε για 20 λεπτά. Στο µεταξύ ετοιµάζετε τη γέµιση.
Ψήνετε την κολοκύθα µέχρι να µαλακώσει και αφαιρείτε τη σάρκα της, που συνολικά πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια. Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών µε τη ζάχαρη και το µέλι µέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε την κολοκύθα, τα µπαχαρικά και την κρέµα γάλακτος.Δοκιμαζετε το μειγμα κ αν σας ικανοποιει το αδειάζετε στην ψηµένη βάση και το βάζετε ξανά στο φούρνο στους 180 βαθµούς για 25 λεπτά.Το μειγμα εχει ψηθει,μολις το δειτε να φουσκονει ,να καφετιζει κ να γινεται συμπαγες.μη τ αφησετε παραπανω στον φουρνο.
3. Χτυπάτε τα δύο ασπράδια µε το αλάτι σε σφικτή µαρέγκα και σιγά-σιγά µε µια ξύλινη σπάτουλα ενσωµατώνετε τα καρύδια. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, βάζετε από πάνω τη µαρέγκα και ψήνετε στους 180 βαθµούς για 15 λεπτά ακόµα. Σερβίρετε την τάρτα αφού κρυώσει εντελώς.

οι αλλαγες που εκανα

α.δεν εφτιαξα ζυμη χρησιμοποιησα το φυλλο κουρου του κανακι για γλυκες κ αλλμυρες πιτες.Το κανα για ευκολια αλλα ομολογω οτι δε θα το ξαναχρησιμοποιησω για γλυκια ταρτα.Για αλμυρη,ειναι καλυτερο απο το φυλλο κρουστας κ στο εξης γι αυτες θα το χρησιμοποιω.
β.αντι 1 κ.γ. γαρυφαλλο βαζεις μισο κ βαζεις περισσοτερη κανελα.
γ.εκει που λλεει πρεζα αλατι το πιο πιθανο ειναι να καταλαβεις 1 κγ.Στην πραγματικοτητα ειναι,οσο αλατι πιανεις αναμεσα στα 2 δαχτυλα του χεριου ισως κ λιγοτερο.Διαφορετικα η κρουστα θα βγει αλμυρη.
δ.μπορεις να βαλειςπερισσοτερα καρυδια αν σου αρεσει η κ καθολου.
ε.Το κολοκυθι πρεπει να ειναι σε συσταση πουρε πριν το ανακατεψετε με τ αλλα υλικα.Οπως+δηποτε!Αν βρειτε πουρε κολοκυθι ετοιμο,ακομα καλυτερα.
Για ενα ταψακι γαλακτομπουρεκου που λεω εγω,δυο φλιτζανια ειναι λιγο.Θα ελεγα οτι ανετα μπορει κ 3 φλυτζανια των 250 γρ εννοειται η αλλιως,οσο παιρνει.απλα να μεινει ενα κενο πανω πανω για να μπει η μαρεγκα.
Ειναι πολυ ωραιο γλυκο,καλυτερο απ τη γνωστη στριφτη Ελληνικη κολοκυθοπιτα,εντυπωσιακο κ ευκολο.
Ισως να γινειται κ με τη βαση που κανουμε για το τσιζ κεϊκ θα το δοκιμασω γιατι δε τα παω κ πολυ καλα με τα home made ζυμαρια.
Κ αυριο που ξημερωνει Δευτερα θα βαρεσω διαιτα οπως κ δηποτε ομως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: